Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rólunk

A híres villányi pincesor felső csücskében, az egykori Roth Pince örökségébe lépve rendezkedett be a szegedi gyökerű Vinatus. Nehéz eldönteni, mi a fő ismérv Kovács Lászlóval kapcsolatban: sikeres szerszámkereskedő üzletember vagy Villány szerelmese. Alighanem mind a kettő egyszerre. Hajdanán labdarúgó barátaival járt kikapcsolódni Villányba, és már az első hosszúhétvégén elhatározta, hogy egyszer borosgazda lesz. Immár húsz éve ingázik szülővárosa, választott dél-baranyai hazája, valamint néhány éve új otthona, Balatonfüred és a fővárosi cégközpont között.

Kalandos volt az indulás: eredeti gondolkodású emberként erdőterületeket vásárolt a Bocorban és egy esztendő kemény munkájával eltelepített 8 hektár szőlőt. Cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah és kékoportó zöldellt itt nemsokára. Az újabb telepítés már a kipróbált módon történt, 20 hektár erdő váltott át szőlőbe, immár a Csicsó-hegyen.

Kovács László szeret kísérletezni a hordóival. Van nála Trust, Kádár, Európa márkájú, de kipróbálta már a francia Seguin Moreau-t is Cognac-ból. „A szőlőművelésben is odafigyelünk az új tendenciákra, a hordóhasználatban pedig folyamatosan figyeljük, melyik fa mit ad hozzá a borunkhoz” – kommentálja munkásságukat a tulajdonos. Két lánya, a közgazdász Dóra és az ügyvéd Anna segíti a borászatot. Dórának ez a főállása, minden folyamatot ismer, ám közvetlenül az értékesítésre, a kitelepülésekre gyakorol hatást. Nagy szerencséje az édesapának, hogy a két szép és okos lány nagyon hitelesen tudja képviselni a borászatot.

Az igaz, hogy a cég kizárólag a prémium szintre összpontosít, mégis van a termékpalettának két szintje. A classicus kategóriában a mindenkori friss fehér (könyvünk anyagfelvételekor a sauvignon blanc), a gyümölcsös portugieser, a könnyedebb kékfrankos, a rozé és két lazább szerkezetű vörös ivóbor (a Mitis és az Odoro) jelentkezik. A gasztronómiai tételek, avagy a prémium kategória borai a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a syrah, illetve az erőteljes Crassus és az ízes Saliva házasítás.  De ott van még az óarany színű, tekintélyes hárslevelű is, kései szüretből, 200 gramm visszamaradt cukorral. 

Kovács Lászlót pozitív életszemlélet jellemzi. Ha elfáradna, akkor sem fáradt. Nem érzi nyűgnek, hogy a borászatban folyamatosan fejleszt, Villányban a Rákóczi utcában, háromszintes feldolgozót épít éppen, ez lesz majd a megoldás a logisztikai és egyéb problémáira. Ezt a helyzetet is bölcsen kezeli, nem szorong azon, hogy villányi pályatársainak zöme saját présházzal, a feldolgozót befogadó ingatlannal rendelkeztek már az induláskor, többen meg jelentős fejlesztéseken estek már át, ő mosolyogva mondja.

"Jó kedvvel kell csinálni. És ez nem pénz kérdése."

Az oldal tetejére